Prikbord
Op dit Kind op Maandag-prikbord vindt u verschillende werkvormen en materialen uit de Kind op Maandag-methode. Deze zijn voor iedereen beschikbaar en laten zien hoe divers Kind op Maandag is. Lees de verhalen voor in de klas, zing de liedjes en maak de werkjes.
Kijk ook eens op het prikbord van de andere methodes voor nog meer inspiratie:
- www.trefwoord.nl/prikbord
- www.hemelenaarde.nl/prikbord
- www.kwinkopschool.nl hier vindt u regelmatig gratis katernen met lesmateriaal over bijvoorbeeld Mediawijsheids, Gouden weken, Lentekriebels.
Samen sta je sterk
De kinderen kleuren de kaart en knippen de kaart uit. Laat de kinderen bedenken aan wie ze de kaart gaan geven.
Voorleesverhaal: Voetbaltoernooi afgelast
Het schoolvoetbaltoernooi gaat niet door, maar groep 8 laat het er niet bij zitten. Ze organiseren zelf een wedstrijd.
Grondoefening: Door de grond zakken
Maak tweetallen. Eén van de twee gaat op de grond liggen en doet de ogen dicht. De ander vraagt het kind op de grond de benen in de lucht te steken. Hij pakt de voeten van de ander vast en beweegt de benen langzaam naar de grond. Halverwege zegt hij dat de voeten bijna bij de grond zijn (maar dat zijn ze nog niet). Daarna laat hij de voeten nog verder zakken. Het kind dat op de grond ligt heeft als de voeten echt bijna bij de grond zijn het idee dat de voeten door de grond zakken. Hoe kan dat nou?
Maak een kerststal!
Heb jij een kerststal staan? We zijn benieuwd!
En mocht je er nog geen een hebben staan… en ben je in een creatieve bui? Maak dan deze kerststal.
Het mooiste kerstlied: Stille Nacht
"Mijn favoriete kerstliedje is Stille nacht, heilige nacht. Een klassieker, maar dan in een nieuw jasje. Het gaat over donker en licht en natuurlijk over kerst, maar de mooiste zin vind ik: ‘Breng in donkere nacht het bericht: Ook voor jou is er leven en licht.’ Ook wij kunnen het een beetje lichter maken."
Hanna Holwerda – Eindredacteur Kind op Maandag
Doortocht door de Jordaan
Lees het verhaal. Het volk legde twaalf stenen neer, zo vergeten ze niet hoe God hen hielp. Wat wil jij nooit vergeten? Praat er samen over en schrijf het op het werkblad en zet de steen in elkaar.
Waar voel jij je thuis?
Het schooljaar is begonnen. Hebben de leerlingen inmiddels hun plekje in de klas kunnen vinden? Voelen ze zich er al thuis? Je kan soms op een hele andere plek zijn, maar je toch thuis voelen. Lees samen het verhaal en ga met de leerlingen in gesprek over waar zij zich thuis voelen. Alleen in hun eigen huis, bij vriendjes en vriendinnetjes en ook op school? Wat maakt dat je je ergens thuis voelt?
Leer elkaar beter kennen
In de eerste weken van het schooljaar moeten kinderen wennen aan hun meester of juf. En jij moet wennen aan je klas. Hierbij een leuke werkvorm om elkaar beter te leren kennen. Speel in kleine groepjes met de dobbelsteen een kennismakingsspel.