Woorden in de nacht

Project advent en kerst 2017

Bij de verhalen in Kind op Maandag bieden we dit jaar een serie van vijf posters (formaat A3) aan waarop de verhalen verbeeld zijn. Het thema is ‘Woorden in de nacht’: elke week horen we verhalen over woorden die het donker verdrijven. Op elke poster staat een grote droomwolk. In de droomwolk ziet u een illustratie bij de verhalen van die week.

Als kinderen ’s nachts wakker liggen, zijn ze soms bang. Het is zo donker en stil… Dan helpt het als je vader of moeder naar je toe komt en zachtjes met je praat. Ineens lijkt de nacht niet zo donker meer. Dat gebeurt niet alleen in het klein, maar ook in het groot. Als het in de wereld donker wordt, helpt het als iemand iets zegt. Iets dat je geruststelt, iets waar je hoop en vertrouwen van krijgt. Dat gebeurt in de verhalen van deze periode. De profeet Jesaja spreekt woorden in de nacht. Ook de engel bij Maria, bij Jozef en bij de herders in het veld zorgt ervoor dat de nacht niet zo donker meer is. En de wijzen zien een ster die de nacht verlicht.
Op weg naar kerst zien we zo steeds meer van het licht dat zal gaan schijnen. Met kerst vieren we dat de nacht niet donker en stil zal blijven.

Op de posters staan de volgende verhalen:

1. De profeet Jesaja leefde in een tijd waarin veel mensen bang waren, omdat het oorlog was. Het leek alsof het altijd donker was in het land. Maar Jesaja vertelde over het licht van de Heer.

2. Maria krijgt bezoek van een engel. De engel heeft bijzondere woorden voor haar: ze krijgt een kind!

3. Jozef maakt zich zorgen. Hoe moet het verder nu Maria een kind verwacht? In de nacht komt er een engel bij hem die vertelt dat het goed komt.

4. De herders in het veld zien hoe het plotseling licht wordt. Er klinken woorden in de nacht: ‘Vrede op aarde, God houdt van de mensen.’

5. De wijzen hebben in de nacht een heldere ster gezien. Die ster vertelt een verhaal, over de koning die geboren is.

Woordenboekje

Bij dit project is ook een ‘Woordenboekje’ gemaakt, met voor elke week teksten om in de klas te gebruiken. Zo is er elke week een ‘woord van de week’: een woord dat kinderen nog niet kennen, dat te maken heeft met de verhalen en thema’s. Daarnaast biedt het boekje gebeden, gedichten, liedteksten en een kaarsentekst voor elke week. Ook is er elke week een omgekeerd gebed: een woord van God aan de mensen.

Kerstviering

Bij het project hoort ook een kerstviering voor de hele school. De kerstviering is voor (ingelogde) abonnees beschikbaar op deze pagina. Daar kunt u ook het projectlied beluisteren.

Bestellen

Elke geabonneerde school krijgt in oktober een set van de posters met het boekje toegestuurd. Wilt u exemplaren bijbestellen, zodat u het materiaal in elke klas kunt gebruiken? Dat kan eenvoudig via onze webwinkel.