Tel je mee?

Prentenboek en werkboekjes

Speciaal voor de abonnees van Kind op Maandag is een nieuw kerstprentenboek gemaakt: Tel je mee? Abonnees hebben het boek in september ontvangen als onderdeel van het Pluspakket.

Het verhaal

Meneer Exactus houdt erg van tellen. Hij telt alles: de vogels in de lucht, bootjes op het water, bomen langs de weg en nog veel meer. Op een dag krijgt hij een belangrijke opdracht van de keizer in Rome: Meneer Exactus moet mensen tellen in Betlehem. Hij begint meteen. Sommige mensen vinden dat ze dubbel tellen, een klein meisje zegt dat ze maar half meetelt. Maar voor meneer Exactus telt ieder-één (niet ieder-twee of ieder-half). Als Jozef en Maria aan zijn tafel komen, schrijft hij twee namen op. Een kind in de buik telt niet mee, legt hij uit. En een ezel trouwens ook niet. De volgende dag blijkt dat de lijst van meneer Exactus toch niet helemaal compleet is…

Gebruik van het prentenboek

In de groepen 1-2 en 3-4 kunt u per week een paar bladzijden uit het prentenboek lezen. In de lessuggesties vindt u voor elke week gespreksvragen bij deze pagina’s. In groep 5-6 kunt u het hele verhaal in een keer lezen. Het is leuk om met de kinderen bijvoorbeeld na te denken over Romeinse cijfers en over de vraag wat zij vinden van het feit dat de keizer alle inwoners van zijn land wil tellen.

Werkboekjes

Bij het prentenboek zijn leuke werkboekjes gemaakt. Hierin wordt het verhaal van meneer Exactus in verkorte vorm verteld en er zijn opdrachten voor groep 3-4 en 5-6. Groep 3-4 gaat meneer Exactus helpen met tellen, ze tellen ook het aantal letters van zijn naam, het aantal inwoners van hun eigen huis en ze maken kennis met turven als telsysteem.

Voor groep 5-6 is er een uitleg van Romeinse cijfers met opdrachten, zoals het ontcijferen van het telefoonnummer van meneer Exactus. Ook gaan de kinderen meer symbolisch aan de slag met het thema ‘Tel je mee?’

Bestellen

Er is één versie van het werkboekje, daarin staan zowel de opdrachten voor groep 3-4 als voor groep 5-6. Abonnees hebben een voorbeeldexemplaar ontvangen in het Pluspakket, exemplaren voor de kinderen zijn te bestellen in onze webshop. Een set van 10 werkboekjes kost € 9,95.

Het prentenboek is ook bij te bestellen in onze webshop en kost € 14,50.